Colegio Oficial de Ingeniería Geomática y Topográfica
© PER GEOMETRIAM VERITAS

Jornada "L'Enginyeria es un Grau" organitzada per la METGEC el divendres 23 de novembre de 2018

27/11/2018 - CATALUNYA - Tema: Relaciones institucionales
ImagenComentario Sin comentarios
ImagenNoticia

EN EL MARC DE LA JORNADA L’“ENGINYERIA ÉS UN GRAU”, ORGANITZADA PER METGEC AQUEST DIVENDRES

Els enginyers catalans denuncien la confusió creada pel Pla Bolonya, deu anys després de la seva implantació

Els 14 col·legis d’enginyers catalans, agrupats sota la METGEC, han organitzat per primera vegada un acte conjunt per reflexionar sobre la professió

Divendres, 23 de novembre de 2018. Ja fa deu anys que es va implantar el Pla Bolonya i no s’ha aconseguit homogeneïtzar els títols, ni assolir l’homologació que havia de facilitar la mobilitat dels enginyers a nivell europeu, les empreses i l’administració segueixen convocant places laborals en base a l’antiga diferenciació entre “tècnics” i “superiors”, hi ha confusió en les denominacions de les enginyeries i excés de titulacions de Grau. Aquests són alguns dels aspectes que han denunciat avui des de la METGEC, la Mesa d’Enginyeria Tècnica i de Graduats en Enginyeria de Catalunya que agrupa catorze col·legis professionals d’enginyers, en el marc de la jornada “L’Enginyeria és un Grau” celebrada al Col·legi ENGINYERS BCN.

L’acte ha comptat amb la participació del degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i president de METGEC Miquel Darnés, que ha apostat per crear un sol nivell d’enginyeria tal com succeeix a la resta de països europeus i no ha tancat la porta a la fusió dels diferents Col·legis professionals del sector en un de sol. També ha destacat els punts forts de la professió: la versatilitat, l’alta ocupació i la bona remuneració, malgrat que no té suficient reconeixement social.

Per la seva banda el president de l’Institut de Graduats en Enginyeria i Enginyers Tècnics d’Espanya José Javier Medina que ha revelat que Espanya és el país que més enginyers exporta, fet especialment greu tenint en compte la inversió que es fa per formar-los.

També s’ha realitzat una taula rodona amb la participació de Mònica Vide, directora comercial de la consultoria de recursos humans Mur&Martí que ha parlat de la gran demanda d’enginyers graduats que hi ha a les empreses i que no sempre es pot satisfer –es tracta d’un sector amb un atur de només el 4% -. També hi ha participat l’expert en la implantació del Pla Bolonya Gonzalo Meneses, que ha reivindicat que la formació dels Graus haurien de ser generalistes i els màsters d’especialització, fet que actualment no es compleix, ja que existeixen graus excessivament especialitzats com el Grau en Enginyeria d’Automoció. Carme Edo Ros de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ha donat a conèixer diferents dades universitàries dels graus d’enginyeria i ha manifestat la necessitat d’incorporar-hi més dones, i Pere Ejarque, responsable d’intermediació laboral de CECOT, ha explicat quins són els requisits de les empreses a l’hora de contractar enginyers. El degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya i vicepresident de METGEC Xavier Font, ha moderat la taula, exposant com ha impactat el Pla Bolonya en la professió, tant pel que fa als avantatges com als inconvenients.

La jornada, que era el primer acte organitzat conjuntament pels 14 Col·legis d’Enginyers catalans, ha comptat amb una vuitantena d’assistents i també ha estat seguit en streaming, i ha servit per reflexionar sobre la manera com el col·lectiu d’enginyers es gradua a la universitat i s’incorpora al món professional i col·legial.

La METGEC

La Mesa d'Enginyeria Tècnica i de Graduats en Enginyeria de Catalunya (METGEC) és una plataforma de cooperació sense precedents a Catalunya que serveix per potenciar el lligam entre tots els col·legis professionals de les diverses enginyeries i per fixar posicionaments estratègics de consens. Està integrada per catorze membres que representen uns 15.000 col·legiats i associats.

Formen la METGEC el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, el Col·legi Oficial d'Enginyeria Geomàtica i Topogràfica de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Vilanova i la Geltrú, el Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau en Mines i Energia de Catalunya i Balears, el Col·legi d’Enginyers Tècnics i Obres Públiques de Catalunya, el Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya, Graus TIC i el Colegio Oficial de Ingenieros Técnicos Aeronáuticos.

  • JornadaEnginyers_1.jpg
  • JornadaEnginyer_2.jpg